Австралия твърди, че китайски военен кораб е насочил лазер към самолет

...
Австралия твърди, че китайски военен кораб е насочил лазер към самолет
Коментари Харесай

Австралия обвини Китай за лазерна атака към неин военен самолет

Австралия твърди, че китайски боен транспортен съд е насочил лазер към самолет на австралийските военновъздушни сили в опит за заплашване, предава Си Ен Ен. Премиерът Скот Морисън съобщи, че чака китайското държавно управление да изясни " рисковия " и " необмислен " акт.

" Подобни дейности имат капацитет да застрашат живота ", се споделя в изявление на австралийските сили за защита, добавяйки, че изрично осъждат " непрофесионалното и рисково военно държание " на Китай. Пилоти, които в предишното са били изложени на лазерни офанзиви, оповестяват за нарушавания на зрението и даже краткотрайна слепота. " По време на сериозни етапи на полета, когато водачът няма задоволително време да се възвърне, следствията от лазерното облъчване могат да бъдат трагични ", се споделя в документ на авиационната администрация на Съединени американски щати.

Инцидентът е станал в четвъртък, когато австралийски разследващ аероплан P-8A е прелетял над водното пространство сред Северната територия на Австралия и остров Нова Гвинея. Австралийските военновъздушни сили разгласиха фотоси на два китайски кораба, които са плавали по същото време край северните крайбрежия на Австралия. Не се оповестява кой от двата кораба е насочил лазера към австралийския аероплан.

Това не е първият път, в който китайски кораби насочват лазери към австралийски самолети. В доклад от юни 2018 година американски военни чиновници споделят, че е имало минимум 20 случая с китайски лазери в източната част на Тихия океан сред септември 2017 година и 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР